Европейски парламент – Брюксел

Европейски парламент – Брюксел

Първи кадри след завръщането ми от Белгия. Поставям началото със сградата на Европейския парламент в Брюксел – изключителен комплекс в сърцето на столицата на Европейския съюз.

Ще започна разказа си с внушителния комплекс на Европейския парламент, чието изграждане започва през 1989г. и завършва през 2008г. Състои се от 14 самостоятелни сгради, в които са разположени различните части от администрацията на тази институция, но интерес предизвикват предимно 4-те свързаните помежду си обеми на Paul-Henri Spaak, Altiero Spinelli, Willy Brandt и Jozsef Antall, които образуват впечатляваща във всяко отношение структура, за която ще се опитам съвсем накратко да ви разкажа.

Изглед към PHS от улица Rue Wiertz, основен подход към официалния вход на европарламента. Тази сграда е кръстена на името на министър-председател на Белгия за периода 1947-1949г. С обща площ от 80 500 кв. м., в тази сграда се намира пленарната зала, или т.нар. Hemicycle, заедно с още 22 по-малки зали, над 500 офиса и други обслужващи помещения. Тя е и най-старата в комплекса, но в последствие свързана посредством топла връзка на името на Konstantinos Karamanlis с основната и най-голяма сграда Altiero Spinelli, с умопомрачителните 372 000 кв. м. и нейните 5 кули с височина 17 етажа. По същество представлява четири изградени обема с вътрешни връзки помежду им и покрита улица между тях. От източната част е свъзана с най-новите сгради Jozsef Antall и Willy Brandt, посредством покрит мост с формата на венец на името на Konrad Adenauer.

В снимки, това изглежда горе-долу така:

Изглед към крило G на Altiero Spinelli от ул. Rue Wiertz.

Изглед към крило E (в дъното G) на Altiero Spinelli, връзката Konstantinos Karamanlis над улицата със Paul-Henry Spaak вдясно. Входът се намира точно под моста свързващ сградите и е абсолютно забранено да се снима.

Венецът свързващ крила H и F на Altiero Spinelli (вдясно) със сградите Willy Brand и Jozsef Antall.Ето и малко аматьорско видео…

Пешеходната зона с гара Люксембург, която се намира в подземните нива. Вдясно – Altiero Spinelli, вляво – Jozsef Antall.

Входът към Аltiero Spinelli от бул. Люксембург. За тази снимка съм давал обяснения на охраната, която пристигна само 30 секунди след като разположих статива. Слава Богу, прецениха, че охранителната система не се вижда добре и ми позволиха да задържа снимката, която всъщност е панорама от 4 вериткални кадъра.

Изглед от Север към PHS и ASP.

Изглед към крило G на Altiero Spinelli от Parc Leopold – непосредствено зад комплекса на европарламента – чисто, добре поддържано паркче с езеро, лебеди и други патки, в общи линии нищо кой-знае какво.

Изглед към Paul-Henri Spaak от Parc Leopold.

И така, време е да погледнем и отвътре:

Изглед към закритата „улица“, която буквално пресича цялата структура на Altiero Spinelli. На нея се намират банка, книжарница, фризьорски салон, фитнес зала, информационен център, в двата й края две барчета и разбира се… стола за хранене, за който ще стане дума след малко…

Изглед към крила E и F от Sky Bridge ниво 5 на Altiero Spinelli.

Изглед към крилo E от Sky Bridge ниво 5 на Altiero Spinelli.

Изглед към крилo G от Sky Bridge ниво 5 на Altiero Spinelli.

Изглед към една от кафетериите. Снимането в тях е забранено, така че… само оттук :).

Изглед от връзка Konstantinos Karamanlis към фоайето на ниво 3 на Altiero Spinelli., т.нар. център на ЕП, тъй като от тук се минава за да се стигне до всички останали части на страдата. Това, което се вижда са постоянните телевизионни студиа, от които излъчват директно различни медии.

Изглед от Konrad Adenauer топла връзка, чрез която се осъществява достъпът до Jozef Antall и Willy Brandt.

Това е парадният вход на Ервопарламента в PHS. Ползва се само за специални делегации и посещения.

Стълбището на Paul-Henri Spaak.

Където и да обикаля човек, около 12 на обяд задължително ще се озове на това място. Това е ресторанта на Европейския парламент и по-скоро неговия вход. На тази маса има изнесени „мостри“ на предлаганите за деня ястия. Организацията на ресторанта е удивителна и може да бъде сравнена едиснтвено с тази на организирането на храненето в самолетоносачите. Тук ежедневно се сервират над 7000 порции храна, която въпреки личните ми резерви е първокласна. Повече са самия ресторант в някой от другите разказчета. Тук само показваме. Снимките в ресторанта са абсолютно забранени и затова са правени в неработно време и то не особено официално :).

И малко по-навътре…

Една от конферентните зали в Paul-Henri Spaak (P5B001). Снимката е с телефонче :(.И още едно аматьорско фимче от P5B001 :).

Една от конферентните зали в Altiero Spinelli (ASP3E2). Тук вече съм се подготвил ;).

Ето я и пленарната зала. Внушителна…

Местата на „големите клечки“… 🙂

Ето я и същата зала, но почти препълнена. Отново неподготвен! Виновен :(…И видео от калабалъка…

Заседание на парламентарната комисията по регионална и кохезионна политика (REGI) в PHS3C50.


И пак няколко секунди филмче от заседанието…

Една от малките зали, които се използват за срещи в по-тесен кръг.

И за финал – няколко скромни снимчици с мое участие…

Трябва да отбележим, че за да се вкара фотоапарат в сградата на Еропейският парламент е необходимо специално разрешение, което се изразява в специален пропуск, без който раницата с техниката остава на скенерите на входа.

Всичката тази хубост си има цена. Ще се запитате колко точно? Скромните 1.7 милиарда евро годишно, от които 37% отиват за разходи за персонала, който е около 6000 души. 24% от тази сума отиват за покриване на разходите на членовете на Европейския парламент, включващи разноски за лични асистенти, пътувания и др. 11% от сумата отива за поддръжка на сградата, а 23% се отделят за информационната и административна дейност. И да… за тия пари готвят много добре :).

Снимките можете да използвате само съгласно Условията за ползване на съдържание от този сайт.

Разгледайте и други дестинации от престоя ми в Белгия:

Leave a Reply