Международен фолклорен фестивал – 2013 – Пловдив

Международен фолклорен фестивал – 2013 – Пловдив

През изминалата седмица в гр. Пловдив се проведе 19-ти по ред международен фолклорен фестивал, в който участие взеха състави от Армения, Венецуела, Индонезия, Италия, Словакия, Словения, Гърция, Румъния и разбира се, България.

Разбира се, както обикновено съм сред последните разбрали за събитието и успях да го посетя само в два от седемте дни през което то се проведе. Независимо от това, улиците на града се изпълниха с много цвят, настроение и ритъм.

Най-екзотични се оказаха участниците от остров Бали – Индонезия, които наистина показаха нещо твърде различно от това, на което сме свикнали. Танците им са особени, музикалните инструменти им са особени… Ако трябва да бъда честен, в едно от изпълненията им на сцената до фонтаните се почувствах наистина странно, дори мога да кажа малко неприятно. Танците с маски, които по-скоро наподобяваха някакъв транс в комбинация с музиката, която също някак си подсилва това усещане за вътрешно напрежение ме накараха да си мисля, че точно както в холивудския Апокалипто (на Мел Гибсън), всеки миг съвсем истински ще започнат да хвърчат глави. Беше си шантаво, да не кажа и малко страшно.

Всеки състав беше с характерните си за страната народни носии, като непрекъснато ги сменяха с най-различни. В крайна сметка, съвсем обективно и с ръка на сърцето мога да кажа, че по-хубави от нашите просто няма. И е истина, защото дори от моята малко по-различна гледна точка на фотограф, всяко едно от българските момичета и момчета може да те накара да насочиш обектива към тях, докато това далеч не е така при останалите. Слънчеви хора сме и това си е!

Тук можете да разгледате малка част от всички снимки, които успях да нащракам за тези два дни, като напомням, че снимките можете да използвате само съгласно Условията за ползване на съдържание от този сайт.



Пускам връзка и към едно клипче, което моят приятел Николай Сираков успя да заснеме по време на изпълнението на индонезийците в Античен театър Пловдив.

Leave a Reply