Нечовешко отношение от ДНСК или как се манипулират хората.

Нечовешко отношение от ДНСК или как се манипулират хората.

Днес ми се случи нещо, което не мога да подмина с лека ръка, не само защото е някак си свързано с работата ми, а и най-малкото защото съм човек, който държи нещата да бъдат наричани с истинските им имена и имам нулев толеранс към несправедливи обвинения и превратно представяне на действителността.

По телефона ми позвъни познат, който по някакъв начин е свързан с хората от историята, която ще научите по-надолу, който къде насериозно, къде с известна доза ирония ми постави въпроса как можем да сме толкова коравосърдечни и жестоки служители на държавна институция, да се отнасяме по такъв нечовешки начин с обикновените хора и да ги поставяме в изключително неприятно положение и дори да не сме склонни на временен компромис… За какво си говорим всъщност:

Това е информацията, която е публикувана в сайта на БТВ.

http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/reportazhi/story/963639475-DNSK_sabori_toaletnata_na_semeystvo_ot_Dupnitsa.html

Има и видео, което ви съветвам да прегледате. Публикувам скрийн, тъй като е известна практика първоначалните бълвочи да бъдат редактирани в последствие и по този начин да бъде променен целия смисъл и да бъдат замазани издънките на недотам компетентни журналисти, които в желанието си за сензация често пропускат да използват органа между двете си уши…

Безспорно тъжна и до голяма степен неприятна история, която обаче ако трябва да бъдем честни е съществено по-различна в действителност…

Тази жена, потърпевшата, е пуснала жалба срещу незаконни постройки на свой съсед, който по същия начин на границата на имота си е построил тоалетна. В 90% от случаите това са начините за сезиране на органите на ДНСК – хората се мразят един друг и се чудят как да си направят по-голямо мръсно. Така че съвсем „случайното“ натъкване на инспекторите и на нейната постройка някак си не кореспондира с истината. ДНСК е орган, който по закон не може да се самосезира.

Въпросната „Баня и тоалетна“ не е постройка от 1939-та година, каквато журналистите се опитват да ни накарат да повярваме. Мисля, че е видно и с просто око. Със сигурност там е имало стара тоалетна, представляваща страховита дървена барака с дупка на септична яма. Съборили са я и на нейно място са издигнали настоящата масивна постройка, без обаче да са получили необходимо разрешение за строеж от главния архитект на общината. По този начин същата не може да се явява и търпим строеж по смисъла на закона, какъвто е била старата тоалетна от 1939-та година и вече попада директно в графата незаконно строителство.

Къде е сбъркала жената: Можела е да си поиска разрешение за строеж преди да извърши строителството и преди да пусне жалбата срещу съседа си. Интересно същество е българинът и тук поговорката „Не е важно на мен да ми е добре, важно е на съседа да му е зле“ важи с повече от пълна сила. И е повече от ясно и не виждам причина това да буди недоумение, че докато има съществуващо незаконно строителство в нейния имот – разрешение за строеж няма да получи. Нещо повече, заповедта за премахване на постройката, след справка в Публичния регистъра на влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни строежи е от Януари 2006-та година. От тогава до сега са имали предостатъчно време – гратисен период – да организират максимално удобен за тях начин да премахнат постройката доброволно, да вземат разрешение по указания начин, да построят нова и към настоящия момент щяха да са забравили. Сега на всичкото отгоре, ще се наложи и да платят около 500 лева и за самото принудително премахване и трябва да са благодарни, че не са били и глобени за това.

Какъв е извода ли? Нека всеки го направи сам за себе си: Какви сме ние хората и как се отнасяме помежду си, как изобщо гледаме на правилата и законите в тази страна, и как винаги се опитваме да се изкараме жертви и да търсим начини да черпим права от собственото си противоправно поведение, а защо всъщност да не си го кажем – да бъдем и прилично нахални.

За начина по който е сглобен текста в сайта на БТВ и смисълът, който е вложен в него и структурирането на репортажа – ще се въздържа да коментирам и само ще кажа, че в България има нужда от истински журналисти, които да умеят да търсят, да могат да разбират и да представят на обществото обективно истината, а не да се опитват да свирят на тънки струни без да познават дори нотите. Това е признак за пълна липса на професионализъм и просто… жълтее…