Mашинното гласуване отново на мода у нас…

Mашинното гласуване отново на мода у нас…

В дебатите за промяна на действащото изборно законодателство за пореден път успешно пробива темата за машинното гласуване, като този механизъм за изразяване на волята на суверена се разглежда като нещо революционно, а очакванията за някаква съществена промяна в рамките на изборния процес се представят като едва ли не универсално средство за разрешаване на всички съществуващи проблеми в страната ни.

Живеем във време, в което източниците на информация са толкова многообразни и лесно достъпни, че не малка част от тези платформи съвсем успешно се използват за умишленото разпространяване на откровени неистини и дезинформация, което обслужва определени интереси.

Минаха едва десет години, откакто германският Конституционен съд забрани този тип гласуване като го определи като нарушение на принципа на публичност, а възможностите за установяване на грешки в софтуера или умишлена изборна измама прие за трудно установими. Нещо повече, липсата на възможност гласоподавателите лично да се уверят, че техните гласове са получени и преброени без промени, както и същите да могат да бъдат повторно преброени без за това да се изискват някакви особени познания създава оправдано недоверие в законността на изборите, което не може да бъде компенсирано от официална институция, дори и гарантираща всеобхватни и разнообразни технически и организационни мерки за сигурност.

На фона на може би първоначалния ентусиазъм при въвеждането на машинното гласуване, все по-малко остават държавите, в които то продължава да се използва. В годините на експерименти с най-различни устройства и технологии продължава да се установява възможност за проникване в системите, възможности за гласуване на мястото на избирател, който не се е възползвал от правото си на глас, блокиране на възможността на гласоподавател да упражни правото си на вот, липсата на прозрачност в алгоритмите на управляващия софтуер, двойно полагане на вот от един и същ избирател и т.н. и т.н. Достатъчно показателно е, че една от най-големите фирми, доставчици на оборудване за машинно гласуване прекратява дългогодишната си дейност след последните избори във Венецуела, където по преценка на компанията доставчик на оборудването са били фалшифицирани над един милион гласа.

Вероятно подновените полемики за въвеждането на машинно гласуване у нас имат някакъв скрит мотив, но ми се струва обидно да се наредим до държави като Уганда, Замбия, Сиера Леоне или пък Филипините, Индия и Бутан, където все още се прилага този метод на гласуване и да не се съобразим с аргументите на Ирландия, Белгия и Холандия, които последни в Европа се отказаха от употребата на машини при провеждането на избори и изоставиха идеята да защитават демокрациите си по този ред.

И тъй като за огромно съжаление некомпетентните и изкушените по темата станаха масово явление и за тях липсва пречка да си осигуряват трибуна, споделям блестящата аргументация на немските конституционни съдии, както и един окончателен доклад до ЦИК, имащ за цел извършването на подробно пазарно проучване и анализ на съществуващите технологии за машинно гласуване и свързаните с конкрените за всяка от тях проблеми по света. Прочетете, помислете…пък който може, да си направи и изводи…

Решение на Конституционния съд на Германия от 03.03.2009г.
Окончателен доклад – Пазарно проучване и анализ на съществуващите технологии за машинно гласуване

Leave a Reply