Предколедни приключения в Белгия

Предколедни приключения в Белгия

Обичам да правя коледните си подаръци малко преди самия празник и тъй като тази година ми върви на пътешествия от самото начало и определено навъртях километраж, какво по-хубаво от това да я приключиш в компанията на любимия човек сред празничната атмосфера на Западна Европа. Почти седмица безспирно обикаляне при невероятния късмет със само един лош ден остави доста впечатления и купища снимки. Този път заложих почти изцяло на туристическото снимане – без специална подготовка, куп обективи, филтри, без дежурния статив за панорамите и т.н. Резултата намирам приличен и споделям с вас малка част от него.

Уви, ситуацията в последните месеци в Европа е усложнена и със сигурност напрежението от това си се усеща. Още от летището продължават да те посрещат тежко въоръжени патрули на Белгийската армия, а някакви полицаи изнасяха един човек като чувал с картофи, който крещеше нещо неразбираемо. Ами… добре дошли 🙂

Не губим нито миг и след настаняването в хотела в Брюксел се грабваме и тръгваме към най-близкия град – Льовен. Чудесната няколко часова разходка из тесните улички на старата част на градчето бе добра разгрявка за всичко, което следваше да предстои.

На следващия ден ставаме рано и се отправяме към може би един от най-хубавите градове в Северна Белгия – Антверпен. Удивителен във всяко отношение, още на гарата те посреща очарование.

Основна цел през днешния ден е посещението на зоологическата градина на Антверпен. Разположена е точно до железопътната гара и обзети от нетърпение и огромно любопитство плащаме двадесетте и пет евро вход и се потапяме в един наистина различен свят. Истинско впечатление прави един ботанически кът, който имитира тропическа растителност. Въпреки че е страхотен, вътре трудно се стои повече от 10-тина минути заради страхотната горещина и влага, близка до 100-те процента.

За самата зоологическа градина може да се напише книга, но основното се свежда до няколко прости неща. Оказва се възможно на наистина малка площ по уникален начин да бъдат пресъздадени коренно различни хабитати в които да има най-различни видове животни. Прави впечатление симбиозата между животните извън зоопарка, които на практика живеят там – патици, жерави, корморани, чапли, яребици, бекаси. Независимо от делничния ден – пълно е с хора и най-вече деца. Майки с колички тревожно подтичват когато забележат двойката лъвове, които се разхождат на 15-тина метра от тях без да има видима преграда. Пингвините и маймуните привличат внимание, а храненето на животните в 14:30 си е истинска радост за наблюдение… особено при грабливите птици 🙂 .

Слънцето почти се скрива, когато след сгряващо кафе излизаме от зоологическата градина и се отправяме на разходка из центъра на Антверпен, който е обсипан с коледна украса. Стотици коледни къщички с най-различни стоки са пръснати по града, огромна ледена пързалка около паметника на Рубенс и посрещаме страхотен син час на площада:

Само 200 метра по-надолу се намира огромно виенско колело, втори коледен базар с още къщички и много, много настроение. Откарахме до късно…

Хубавото време е късмет за Брюксел, но късметът не винаги те спохожда. На следващия ден времето е ужасно. Прехвърча дъжд, духа студен вятър… изобщо време, в което да си навън не е добра идея. Използваме повода да се отбием до Европейския парламент. Всичко тук е както обикновено, все пак бях тук само преди две седмици. Видяхме се с колегите, с българските евродепутати, пожелахме си весели празници и се отправихме към Grand Place. Вали ужасен дъжд, който обаче не може да попречи на обилната консумация на задължителните гофрети с шоколад и най-различни нещица отгоре 🙂 . Попремръзнали се прибираме в хотела, защото следващия ден се очертава тежък.

Следващата дестинация е Брюж. Щастлив съм да се завърна тук – страхотно местенце, страхотно усещане и романтика има в каналите и малките улички на централната част. Независимо от зимния сезон, лодките се движат и возят туристи.

Гент се също се оказва място, което е направо задължително при посещение на Белгия. Не разполагахме с много време и отделихме само една кратка вечер за разходка. Най-силно впечатление ми направи цената на билета за градски транспорт – скромните 3 евро… на час. Ако щеш. Материал за снимки има, но духаше много силен вятър, беше студено и извадих късмет, че батерията на фотоапарата умря преди мен.

Шест дни в предколедна Белгия – очарователно и незабравимо. За следващ път оставяме Лиеж, защото все пак ни чакат и в България.

За предстоящите коледни празници ви желая много топлина, а за Новата година здраве, творчески успех и най-вече смисъл… за всичко което правите и което ви се случва. Другото от вас 😉

Снимките можете да използвате само съгласно Условията за ползване на съдържание от този сайт.

Leave a Reply