Ковачевица и Лещен – Една разходка назад във времето

Ковачевица и Лещен – Една разходка назад във времето

В един от дните, в които се прави почивка между изморителните и дълги преходи горе в планината, е време да запълним програмата с нещо по-ненатоварващо и в същото време не по-малко интересно. Разходката в Западните Родопи никога не е скучна, а днес обръщаме специално внимание на две изключително атрактивни дестинации – селата Ковачевица и Лещен.

Ще бъда честен и ще си призная, че Ковачевица ме грабна изключително трудно. Миналата година бях тук за втори път и едва сега някак си това местенце ми се стори донякъде уютно. Улиците са пусти, а спокойствието и тишината са навсякъде. Мятам фотоапарата на рамо и тръгвам на следобедна разходка:

Село Лещен е нещо съвсем различно… като усещане. Тук времето наистина е спряло и това се чувства особено добре. Най-вече в старата част на селото човек има чувството, че е някъде в 19 век.

Макар и да звучи невероятно, село Лещен има само двама местни жители. Това са баба Донка и бай Атанас, които живеят заедно вече 58 години. Тогава в селото е имало повече от 700 души. Макар и на сериозна възраст бай Атанас редовно се разхожда из селото, а до скоро е гледал дори нива с картофи. Обичат си селото и не искат да живеят в града, при своите деца. Тук се чувстват свободни. Кани ме да ме черпи ракия, но учтиво отказвам. Надявам се някой ден да ми остане време и да споделя по-подробно за нещата, които си говорихме в импровизираното интервю с бай Атанас в продължение на повече от половин час. Голям човек е старецът, да са живи и здрави и двамата със съпругата му.

И Ковачевица и най-вече Лещен са места, където ще се откъснете от сивото и скучно ежедневие и ще прекарате няколко часа в съвсем друг свят. А аз ще се върна тук отново… през зимата.

Снимките можете да използвате само съгласно Условията за ползване на съдържание от този сайт.

Leave a Reply