гр. Брюж – Белгия

гр. Брюж – Белгия

Дойде ред да споделя няколко кадъра от това прекрасно, китно и роматнчино местенце, като горещо ви препоръчвам, при отдала се възможност, да го посетите и да му отделите не по-малко от необходимото време. И си носете чадър!

Брюж (Брюге на нидерландски) е един от най-добре запазените средновековни градове в цяла Европа. Той е столица на провинция Западна Фландрия и заради своя впечатляващ исторически център, е пълен с туристи от всички краища на света. През 2000 г. е обявен за световно наследство на ЮНЕСКО и оттогава е една от най-добрите забележителности в Белгия. Градът е европейска столица на културата за 2002г. и още първата седмица, в която метеорологичните условия позволяваха, той беше поставен като цел номер едно за посещение по време на престоя ми в Белгия.

Въпреки предварителното проучване, което успях да направя, градът е невъзможно да бъде разгледан за един ден. Не е много голям, но забележителностите са твърде много. До Брюж се стига за малко под един час с влак от Брюксел. Центърът на града, който е своебразно определен от огромен плавателен канал, използван за транспортни нужди е затворен за превозни средства, така че освен предвижване пеша, алтернативата е или с лодка по каналите на града, или с каляска, теглена от коне. Именно заради своите канали, Брюж често е наричан „Венеция на Севера“.

Основни забележителности в града:

Църквата Дева Мария, с кула висока малко над 122 метра, в която се намират скулптурите на Мадоната с младенеца, изваяна от Микеланджело, както и саркофазите на Мария Бургундска и Шарл Дръзкия.

Друга интересна постройка е базиликата „Сен Сан” или още наричана Базиликата на Светата Кръв (Basilica of the Holy Blood). Тя се състои от два параклиса, построени един над друг. Смята се, че от нея започва легендата за Светия граал.

Символ на Брюж е дворецът на губернатора с кулата Белфай, която е с височина 80 м. и се намира на площад „Гроте Маркт”. С течение на времето кулата се е наклонила с един метър наляво, но си признавам, че това го узнах значително по-късно и не нося отговорност, ако на снимките по-долу я видите съвсем изправена.На нея се намират 47 бр. камбани, които огласяват района три пъти седмично.

Не може да не ви направят впечатление и обраслите с мъх и растителност сгради и мостчета, непосредствено около каналите, изобилието от цветя по балконите и ароматът на липа, който се носи през лятото – неописуемо е. Казват, че Брюж е неотразим и през зимата, когато падне и малко снежец, така че при възможност, ще опитам да направя завръщане през този сезон. И да, човек си заслужава да се върне в Брюж…

Малко снимки от кратката ми обиколка:

“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street
“Street

Снимките можете да използвате само съгласно Условията за ползване на съдържание от този сайт.

Разгледайте и други дестинации от престоя ми в Белгия: